Dieta osób starszych.

Funkcje poznawcze człowieka zanikają wraz z wiekiem. Wiąże się to z automatycznym obniżeniem komfortu życia. O ile genów nie da się oszukać, o tyle możemy zmienić styl życia, w tym dietę. Ponieważ zdecydowana większość osób starszych, wspierana jest antybiotykoterapią, warto urozmaicić ich dietę o zdrowe i zbilansowane posiłki wspomagające organizm. Co zatem powinniśmy podawać seniorom, aby poprawić ich samopoczucie?

Upływający czas, niekorzystnie wpływa na nasz organizm również pod względem układu pokarmowego. Z biegiem lat zmniejsza się ilość wydzielanych soków trawiennych i śliny, co niestety utrudnia trawienie pokarmów. Perystaltyka jelit ulega spowolnieniu, zmienia się mikroflora jelita grubego, składniki odżywcze są zdecydowanie gorzej przyswajalne. Wszystkie te objawy mogą doprowadzić do poważnych problemów z układem trawiennym, jeśli nie zadbamy o prawidłową dietę u podopiecznego.

Badania dowodzą, że odżywianie seniorów jest na bardzo niskim poziomie. Spowodowane jest to głównie zaburzeniami zmysłu, smaku i powonienia. Brak apetytu sprawia, że seniorzy wybierają produkty o długim terminie ważności, które de facto mają bardzo mało wartości odżywczych. Braki w uzębieniu dodatkowo potęgują niechęć do spożywania posiłków. Źle rozdrobnione pokarmy, prowadzą do zaburzeń trawiennych, a w konsekwencji do pomijania posiłków przez podopiecznego. Należy zadbać, aby w menu seniora znalazły się produkty bogate w błonnik, witaminy i minerały.

Wartościowy posiłek dla podopiecznego

Przygotowując posiłki dla seniora, należy uwzględnić przetwory zbożowe, w tym pieczywo pełnoziarniste i mieszane, kasze, ryż, a także makaron i ziemniaki. Gotowane mięso powinno pojawić się w diecie raz w tygodniu, najlepiej w formie obiadu. Dwa razy w tygodniu należy w posiłki wkomponować ryby, które zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. Włączanie nabiału do diety seniora należy robić ostrożnie, ponieważ zmniejszona ilość laktazy w organizmie, może spowodować występowanie wzdęć i bólów brzucha. Niemniej jednak nabiał, stanowi ważny składnik całej diety ze względu na duże źródło wapnia.

Rady dla opiekunów

  • Podopieczny powinien spożywać w ciągu dnia 4-5 posiłków, które odpowiednio przygotowane nie obciążają żołądka,
  • Dieta powinna być skonstruowana w taki sposób, aby zapobiec niedoborom pokarmowym,
  • Pamiętaj, że je się oczami, zadbaj więc, aby posiłki były smaczne i apetycznie podane, co z pewnością zachęci do zjedzenia,
  • Nie rób niczego na siłę! Nie zmuszaj do jedzenia, ale zadbaj, aby senior postarał się zjeść przygotowany posiłek,
  • Miła atmosfera sprzyja spożywaniu posiłków.